|
skurcze porodowe (maliszenka ) |
|
|
a czemu tak strasznie kobiety boja sie cesarki? (więcej...) |
|
|
CO BARDZIEJ BOLI SKURCZE PORODOWE CZY WYCHODZENIE DZIECKA PRZEZ SZYJKĘ I POCHWĘ ( *Dora*) |
|
|
ja zasadniczo przezylam oba rodzaje porodow i nie jestem w stanie powiedziec ktory z nich byl bardziej bolsny. wlasciwie bylo wiecej strachu i stresu niz bolu. im bardziej sie kobieta boi tym bardziej jest spięta i dlatego bol jest o wiele wiekszy. nie bojcie sie ani tego ani tego. (więcej...) |
|
|
jak odróżnić? (belka) |
|
|
ogolnie rzecz biorac mam problem. powiedzcie mi czym roznia sie skorcze porodowe od normalnych skurczy jakie przechodzi sie podczas ciazy? czy chodzi o to ze te skurcze po prostu sa bardziej nasilone czy jak? boje sie ze nie bede w stanie odroznic od siebie tych skurczy. nie wiem kogo zapytac orade dlatego pisze tutaj. prosze wszystkie mlode mamy o wypowiedzenie sie na ten temat i z gory bardzo za to dziekuje. (więcej...) |
|
|
ciąża (Mela) |
|
|
Hej! nie wiem jak Wy, ale je się bardzo cieszę, że niedługo urodzę swoje pierwsze dziecko. Na początku się bałam całej ciąży, ale po przeczytaniu artykułów zawartych na stronie ciaza.biz.pl totalnie się uspokoiłam. Teraz dzięki radom na tej stronie jestem całkowicie spokojna i czekam na czas rozwiązania. Dzięki. (więcej...) |
|
|
rodziłam bez skurczy (Wiwa) |
|
|
Urodziłam dwoje dzieci i nie wiem co to są skurcze porodowe. Jak stałam przed porodówka to okropnie bolał mnie brzuch i myślę, że to było chyba to, ale gdy mnie położyli na fotelu to brzuch przestał boleć, a mi kazali przeć. Urodziłam oboje dzieci chyba tylko siłą własnej woli skupiłam się wyłącznie na parciu, a bólu nie czułam. (więcej...) |
|
|
jak mierzyć skurcze (Aleksandra) |
|
|
Kobitki, które rodziły powiedzcie jak się liczy skurcze przedporodowe. Od kiedy mierzymy czas, a kiedy kończymy i czy odstępy między skurczami też mierzymy jakoś. Ja nic nie wiem, a co ile są skurcze przed samym porodem. Umie ktoś to mi rozjaśnić, Będę wdzięczna (więcej...) |

Ciąża i poród
Od pierwszego objawu do ostatniego skurczu, twoje ciało zmienia się, brzuch staje się coraz większy, a ty odczuwasz, że chwila przyjścia na świat ukochanego maleństwa staje się coraz bliższa. Wbrew pozorom, okres ciąży nie jest aż tak długi, jak może się wydawać.
Zapalenie pochwy
Problem infekcji pochwy dotyczy znacznej części kobiet, spowodowany jest zachwianiem równowagi flory bakteryjnej (przewaga złych bakterii). W kobiecej pochwie znajdują się naturalne bakterie, odpowiedzialne za ów stan równowagi, szczególną rolę odgrywają tu pałeczki kwasy mlekowego. Jeżeli równowaga mikroflory bakteryjnej zostanie zachwiana, wystąpią charakterystyczne symptomy np. świąd pochwy, serowate upławy o nieprzyjemnym zapachu, ból w trakcie lub po stosunku, pieczenie pochwy.
Odzież ciążowa
O ile jeszcze kilka lat temu wiele kobiet starało się ukrywać swoje nowe walory związane z oczekiwaniem przyjścia na świat dziecka, o tyle dziś coraz więcej przyszłych mam pragnie podkreślać swój brzuch, nosząc dopasowane ubrania. Niemniej jednak, główną regułą jaką powinnaś kierować się podczas kupna nowej garderoby jest to, by była to odzież, w której będziesz czuć się wygodnie, co nie zawsze jest łatwą sprawą. Nie musisz kupować odzieży też zbyt wcześnie, brzuch widać dopiero ok. drugiego trymestru i trudno przewidzieć, jaki rozmiar rzeczywiście będzie ci odpowiadał.